završni rad
Organizacijska shema turističke djelatnosti - pravni aspekti

Barbara Horvat (2015)
Međimursko veleučilište u Čakovcu
Menadžment turizma i sporta
Podaci o radu
NaslovOrganizacijska shema turističke djelatnosti - pravni aspekti
AutorBarbara Horvat
Voditelj/MentorLjerka Bogdan (mentor)
Sažetak rada
Tema ovog rada je organizacijska shema turističke djelatnosti – pravni aspekti. Tokom rada analizira se organizacija turizma kroz uobičajenu podjelu na državnu, društvenu, gospodarsku i strukovnu razinu ističući čimbenike koji ističu važnost organizacije turizma i načela po kojima se ona obavlja. Formiranje nacionalnog organizacijskog ustroja turizma izuzetno je složeno. U suvremenom svijetu u praksi se organizacijski ustroj turizma razlikuje od zemlje do zemlje, stoga je vrlo važno upoznavanje s osnovnim pojmovima povijesnog i suvremenog ustroja turizma u svijetu i kod nas. Rad je koncipiran u devet cjelina. Na samom početku definira se razvoj organizacijskih oblika u turizmu, te obilježja i ciljevi emitivnih i receptivnih oblika u turizmu. U nastavku rada slijedi glavna uobičajena podjela organizacije turizma na državnu, društvenu, gospodarsku i strukovnu razinu. Na državnoj razini spominje se vlast RH koja je ustrojena na načelu trodiobe vlasti. U radu se navode šest tzv. “turističkih zakona“ koji su usuglašeni s pravnom stečevinom EU te nakon toga slijedi analiza Ministarstva turizma. Nositelji gospodarske aktivnosti u turizmu Hrvatske su trgovačka društva i obrtnici koji se udružuju u komore, a to su Hrvatska obrtnička i gospodarska komora. U radu su navedeni neki od uspješnijih provedenih projekata Hrvatske gospodarske i obrtničke komore, a to su “Projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda“ s čime je Hrvatska gospodarska komora postigla da kupac rado i s povjerenjem kupuje proizvode i usluge označene znakovima “Hrvatska kvaliteta“ i “Izvorno Hrvatsko“. Te jedan od zanimljivijih provedenih projekata Hrvatske obrtničke komore i Ministarstva turizma “Brendiranje hrvatske autohtone kuhinje“ koji je istaknuo važnost kulinarske baštine, te omogućio ugostiteljima turizma da mogu prezentirati i ponuditi gostu novu vrijednost. U radu se spominju udruženja putničkih agencija, hotelijera, restoratera, kuhara, ali i nekih znanstvenika u turizmu koji se zalažu za unapređivanje svoje struke i oni predstavljaju organizaciju turizma na strukovnoj razini. I za sam kraj slijedi kratka analiza međunarodnih organizacija u turizmu te zaključak svega navedenoga.
Ključne riječiorganizacija turizma vlast RH Ministarstvo Turizma Turističke zajednice Hrvatska turistička zajednica HGK HOK Međunarodne organizacije
Naslov na drugom jeziku (engleski)Organizational chart of tourist activity - legal aspects
Povjerenstvo za obranuLjerka Bogdan
Marija Miščančuk
Dragica Kemeter
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjMeđimursko veleučilište u Čakovcu
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment turizma i sporta
MjestoČakovec
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Trgovina i turizam
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment turizma i športa
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-23
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:110:552909
PohranioPetra Horvat