Skip to main content
EN
HR
Home
About repository
Contact
Polytechnic of Međimurje in Čakovec Repository
Polytechnic of Međimurje Undergraduate and Graduate Theses Repository
Browse
By Author
By Year
By Organizational unit
By Scientific field
By Object type
All documents
Advanced search
Upload
Search Term
Download
PDF 1.72 MB
undergraduate thesis
35
33
Gastronomic specifics of Republic of Croatia and Japan as a part of tourism offer
Ela Sačić (2016)
Polytechnic of Međimurje in Čakovec
Management of tourism and sport
Cite this item:
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:110:121692
Metadata
Title
Gastronomske specifičnosti Republike Hrvatske i Japana kao dio turističke ponude
Author
Ela Sačić
Mentor(s)
Ivan Hegeduš (thesis advisor)
Abstract
Republika Hrvatska ponosi se bogatom gastronomskom ponudom na tako malom prostoru izrazite kulturne raznolikosti. Japanska gastronomska ponuda čista je suprotnost tradicionalnim jelima Republike Hrvatske. Postoje li u toj gastronomskoj ponudi kakve dodirne točke između navedenih zemalja? Koliko su neka jela postala poznati brend navedenih zemalja i mogu li ona biti prepoznatljiv turistički proizvod? Potražnja za gastronomskim delicijama diljem regija Republike Hrvatske i duž jadranske obale tijekom sezonskih dana, iz godine u godinu sve se više povećava. Kako bi se potaknula bolja gastronomska ponuda u turizmu potrebno je probuditi svijest lokalnom stanovništvu o jelima nacionalne gastronomske baštine.Gastronomijačini velik dio baštine Republike Hrvatske. Da bi baština ostala prepoznatljiv dio identiteta turističkog mjesta koja nam je ostavljena kao pečat povijesti, treba je znati prepoznati i osigurati joj zaštitu u za to zaduženim institucijama. Svi ti povijesni utjecaji kroz stoljeća donijeli su kulturne različitosti u Republiku Hrvatsku i ostavili su nevjerojatan trag u kulinarstvu. Bogatstvo različitih okusa i mirisa, od Slavonije pa sve do Jadrana, stapaju se u kulinarski užitak. Prema poslovici koja kaže: „Najkraći put do srca je kroz želudac!“, kulinarsko bogatstvo koje Hrvatska posjeduje trebalo bi znati ekonomski valorizirati. Gastronomska ostavština koja krasi prelijepu Hrvatsku i kulinarsko bogatstvo kojim se može ponositi, trebalo bi biti ogroman turistički potencijal koji bi bio prepoznat širom svijeta. Gastronomija Republike Hrvatske ne ostavlja nikog ravnodušnim.
Parallel title (English)
Gastronomic specifics of Republic of Croatia and Japan as a part of tourism offer
Committee Members
Nevenka Breslauer
(committee chairperson)
Damira Đukec
(committee member)
Ivan Hegeduš (committee member)
Granter
Polytechnic of Međimurje in Čakovec
Lower level organizational units
Management of tourism and sport
Place
Čakovec
State
Croatia
Scientific field, discipline, subdiscipline
SOCIAL SCIENCES
Economics
Trade and Tourism
Study programme type
professional
Study level
undergraduate
Study programme
Professional Study programe Tourism and Sport Management
Academic title abbreviation
bacc. oec.
Genre
undergraduate thesis
Language
Croatian
Defense date
2016-09-13
Parallel keywords (Croatian)
gastronomija
povijesna baština
turistički proizvod
kulinarsko bogatstvo
Republika Hrvatska
Resource type
text
Access condition
Open access
Terms of use
URN:NBN
https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:110:121692
Committer
Petra Horvat