završni rad
Gastronomske specifičnosti Republike Hrvatske i Japana kao dio turističke ponude

Ela Sačić (2016)
Međimursko veleučilište u Čakovcu
Menadžment turizma i sporta
Podaci o radu
NaslovGastronomske specifičnosti Republike Hrvatske i Japana kao dio turističke ponude
AutorEla Sačić
Voditelj/MentorIvan Hegeduš (mentor)
Sažetak rada
Republika Hrvatska ponosi se bogatom gastronomskom ponudom na tako malom prostoru izrazite kulturne raznolikosti. Japanska gastronomska ponuda čista je suprotnost tradicionalnim jelima Republike Hrvatske. Postoje li u toj gastronomskoj ponudi kakve dodirne točke između navedenih zemalja? Koliko su neka jela postala poznati brend navedenih zemalja i mogu li ona biti prepoznatljiv turistički proizvod? Potražnja za gastronomskim delicijama diljem regija Republike Hrvatske i duž jadranske obale tijekom sezonskih dana, iz godine u godinu sve se više povećava. Kako bi se potaknula bolja gastronomska ponuda u turizmu potrebno je probuditi svijest lokalnom stanovništvu o jelima nacionalne gastronomske baštine.Gastronomijačini velik dio baštine Republike Hrvatske. Da bi baština ostala prepoznatljiv dio identiteta turističkog mjesta koja nam je ostavljena kao pečat povijesti, treba je znati prepoznati i osigurati joj zaštitu u za to zaduženim institucijama. Svi ti povijesni utjecaji kroz stoljeća donijeli su kulturne različitosti u Republiku Hrvatsku i ostavili su nevjerojatan trag u kulinarstvu. Bogatstvo različitih okusa i mirisa, od Slavonije pa sve do Jadrana, stapaju se u kulinarski užitak. Prema poslovici koja kaže: „Najkraći put do srca je kroz želudac!“, kulinarsko bogatstvo koje Hrvatska posjeduje trebalo bi znati ekonomski valorizirati. Gastronomska ostavština koja krasi prelijepu Hrvatsku i kulinarsko bogatstvo kojim se može ponositi, trebalo bi biti ogroman turistički potencijal koji bi bio prepoznat širom svijeta. Gastronomija Republike Hrvatske ne ostavlja nikog ravnodušnim.
Ključne riječigastronomija povijesna baština turistički proizvod kulinarsko bogatstvo Republika Hrvatska
Naslov na drugom jeziku (engleski)Gastronomic specifics of Republic of Croatia and Japan as a part of tourism offer
Povjerenstvo za obranuNevenka Breslauer (predsjednik povjerenstva)
Damira Đukec (član povjerenstva)
Ivan Hegeduš (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjMeđimursko veleučilište u Čakovcu
Ustrojstvena jedinica niže razineMenadžment turizma i sporta
MjestoČakovec
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaDRUŠTVENE ZNANOSTI
Ekonomija
Trgovina i turizam
Vrsta studijastručni
Stupanjstručni
Naziv studijskog programaMenadžment turizma i športa
Akademski / stručni nazivstručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije
Kratica akademskog / stručnog nazivabacc. oec.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-13
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:110:121692
PohranioPetra Horvat