Abstract | „CEE“ i „Markov Trade“ dvije su sestrinske firme istog poslodavca koje se bave led rasvjetom te instalacijom sustava grijanja i hlađenja. Nakon nekoliko godina rada u toj oblasti, poslodavac je uvidio potrebu proširenja svojeg poslovanja, stoga je odlučio prepoznate mogućnosti i potencijale za napretkom kompanije pretočiti i u sferu turizma. Radi se o otvaranju hotela na dvije atraktivne turističke lokacije – Dubrovnik i Makarska. Sama ideja, strategija razvoja i način plasiranja novog proizvoda, u središtu su interesa ovog rada. U radu je predstavljena povijest turizma u Hrvatskoj, životni ciklus proizvoda i destinacije, važnost marketinga u strateškom planiranju te marketinškog plana. Opisani su i definirani ključni elementi strateškog vođenja na odabranom primjeru, predstavljena strategija ,,prženog jajeta’’ te definirana generička strategija konkurentnosti. Prodaja u turizmu je veoma specifičan proces, zbog specifičnosti turističke ponude, proizvoda i potražnje. Cilj prodaje je učiniti turistički proizvod raspoloživim i dostupnim potencijalnim potrošačima u određenom vremenu i na određenom mjestu. Osnovna specifičnost je to što se prodaja obavlja u mjestu boravka turista, a turistički se proizvod konzumira na drugom mjestu i u drugo vrijeme. Dakle, odluka potrošača pokušava se stvoriti u mjestu njegova boravka, a realizira se u destinaciji. Uz to, prodaja turističkog proizvoda ne odvija se jednakim intenzitetom kroz godinu, što znači da ima svoje sezonske oscilacije. Kako prepoznatljivost novog proizvoda na tržištu značajno ovisi o uspjehu marketinga, u radu je prezentirano detaljnom teorijskom potkrijepom, čemu dodatnu praktičnu vrijednost daje i SWOT analiza konkretnog primjera. Ovaj sektor zahtijeva mnogo ulaganja, truda, kapitala, ideja kako učiniti marku prepoznatljivu i kako tržištu ponuditi nešto čega još nema. Marka mora dobro i kvalitetno biti predstavljena na tržištu, dok se poduzeće mora truditi da postigne taj cilj. Onoliko koliko se uloži u promociju proizvoda, koliko se sudionika aktivno uključi u promoviranje svih njenih usluga, u tolikoj mjeri će proizvod biti prepoznatljiv. Ukoliko proizvod bude inovativan i originalan, uz uvjet konstantnog unapređivanja ponude usluge i proizvoda, postići će željeni uspjeh kroz financijske pokazatelje te pokazatelje kvalitete. |